Berøringsfritt gjennombrudd med norsk teknologi

TouchNetix lanserer berøringsfritt brukergrensesnitt som blant annet åpner for bedre hygiene der berøringsskjermer brukes av flere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Teknologien, som gjør det mulig å bruke «multitouch» funksjoner med høy oppløsning uten å berøre skjermen, er utviklet av TouchNetix i samarbeid med det norske halvlederselskapet MyWo.

For to år siden tok de frem den kapasitive berøringskontrolleren aXiom. Den er basert på berøringsskjermteknologien til TouchNetix og prosessor- og signalinnhentingskompetansen til MyWo, som har integrert og miniatyrisert de ulike teknologiene i en monolittisk krets.

MyWo ble startet i Trondheim av Vegard Wollan (t.v.) og Gaute Myklebust, og har i dag 10 ansatte.
MyWo ble startet i Trondheim av Vegard Wollan (t.v.) og Gaute Myklebust, og har i dag 10 ansatte.

Det gode signal/støyforholdet i teknologien til MyWo har gjort det mulig å ta frem en enda mer følsom kontroller, som detekterer fingerbevegelsene før de faktisk når skjermen.

Det var en artikkel i en britisk avis i fjor, om renslighet på en hamburgerrestaurant som trigget idéen. – Problemet var blant annet bakterivekst på bestillingsautomater. Det fikk oss til å tenke om vi kunne bruke aXiom i berøringsfri terminaler, forteller Gaute Myklebust i MyWo. Dermed begynte utviklingen av en ny brikke.

Da Covid-19 pandemien tok seg opp i starten av året fikk prosjektet økt aktualitet.

– Vi har gjennom det siste året jobbet med å bygge opp en komplett leveringskjede, og nå kan vi endelig lansere et berøringsfritt brukergrensesnitt, basert på aXiom og med komplett programvarestøtte, sier Myklebust.

De nye aXiom-brikkene kommer med innebygd funksjon for å detektere ulike håndbevegelser for hygienisk, berøringsfri bruk av flerbrukerterminaler som salgsautomater, heiser og billettautomater. Egenskapene skal også være egnet for bruk i medisinsk utstyr, og for å benytte berøringsgrensesnitt i biler.

De høyt integrerte aXiom-brikkene tilbyr allerede omfattende berøringsfunksjonalitet, med implementering av nærhets-, «svevende»-, berørings- og trykkføling, så vel som haptisk tilbakemelding. En aXiom brikke opererer via et standard berøringsfølende element med opp til 112 sensorkanaler i skjermer med standard eller vilkårlig størrelsesforhold.

Nå er TouchNetix klar til å skipe ut også aXiom-brikken med innebygd berøringsfri kapasitet.  Fra mer enn 6 cm over berøringsflaten skal aXiom ICen kunne muliggjøre funksjoner som «Air Dwell», «Air Tap», «Air Swipe» og «Air Spin» gestgjenkjenning. Disse bevegelsene kan brukes til å erstatte funksjoner som knappetrykk, scrolling gjennom flere skjermer, og aktuere avanserte styringer, slik som en virtuell roterende knott for å styre lydvolum eller viftehastighet.

"Air tap": Trykk på en tast – uten å berøre den!
"Air tap": Trykk på en tast – uten å berøre den!

I motsetning til konkurrerende kontrollere, implementerer aXiom-brikken bevegelsesdeteksjon ved bruk av berøringsskjermens normale berøringssensorelement. Den krever ingen ekstra elektroder, komponenter, sensorer eller annen maskinvare.   

TouchNetix kan levere brikken med støttepakker, eller komplette skjermløsninger og skreddersøm.

– Vi jobber i et sterkt partnerskap med TouchNetix, og de tar seg av all markedsføring og systemintegrasjon. Nå er målet å styrke distribusjonsleddet, og vi kommer til å rulle ut 10-12 distribusjonspartnere globalt de neste månedene, forklarer Vegard Wollan i MyWo.

– Den enkle implementeringen av intuitiv gestkontroll, slik som tappe- og snurrebevegelser gjør det mulig å lage hygieniske flerbrukerprodukter som eliminerer risikoen for å videreføre virus, bakterier og andre forurensninger. Dette vil også være en stor fordel i medisinsk utstyr, kommenterer Chris Ard, adm. direktør i TouchNetix.  

Powered by Labrador CMS