IEC:

Ser på standarder for minikjernekraftverk

I takt med økende energibehov er modulære kjernekraftverk blitt en «buzz». IEC vil nå se på standardiseringsbehov.

Publisert

Modulbaserte kjernekraftverk er blitt et stadig mer omtalt tema, og den Internasjonale Elektrotekniske Komité (IEC) har innsett at det trengs standard rammeverk for å sikre effektivitet, kvalitet og ikke minst sikkerhet ved slike kraftverk.

Blant IECs fire systemer for samsvarsvurdering (IECEEIECExIECQ og IECRe), er det IECQ som nå har en arbeidsgruppe for leveringskjeden innen kjernekraftindustrien, basert på den internasjonale standarden ISO 19443 «Quality management systems - Specific requirements for the application of ISO 9001:2015 by organizations in the supply chain of the nuclear energy sector supplying products and services important to nuclear safety (ITNS)». 

Så langt er det kun noen få prosessertifikater som er utstedt etter denne standarden. Men med den stadig mer kritiske energiforsyningssituasjonen i verden er interessen for kjernekraft økende, spesielt for små modulbaserte enheter med risiki som er betraktet som langt mindre enn med store kraftverk, skriver seniorrådgiver Trond Solli i NEMKO i et innlegg i dag.

– Denne endringen i global interesse mot kjernekraft for å møte elektrisitetsbehovet har imidlertid ført til en økende interesse for både ISO 19443 og en internasjonal tilnærming til sertifisering, som IECQ, påpeker han.

 Powered by Labrador CMS