Kurt Johnsen, daglig leder i EC Partner, bak noen av produktene fra det nye agenturet Sunon. Dette er kjøleløsninger i alle former, fra vifter og kjøleribber til «kjølerør» som vi blant annet ser på bildet. Leverandøren har allerede rukket å bli den tredje beste hos spesialistdistributøren.

Passivspesialisten

EC Partner AS har gjennom 24 år levert passive komponenter. Noen år har vært tøffere enn andre, men nå er skuta snudd på mer enn en måte.

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Bedriften er en nisjedistributør med vekt på passive komponenter, og ikke minst kondensatorer. I den siste tiden har de dessuten fått et par nye agenturer som allerede nå ser ut til å gi resultater.

Vifter

– Vi fikk nylig en ny vifteleverandør. Egentlig føltes det litt på siden av det vi driver med, men etter å ha blitt mer kjent med selskapet og produktene, passer det faktisk til måten vi jobber på, nemlig med kundetilpasning, sier daglig leder Kurt Johnsen til Elektronikk. Den taiwanske produsenten Sunon leverer vifter i absolutt alle størrelser, men også kjølemoduler uten vifter.

En illustrasjon på de forskjellige kjøleløsningene fra Sunon. Leverandøren kom inn litt fra siden for EC Partner, men har vist seg å være mye mer populær enn det de kunne håpe på.

Vokst fort

– De er morsomme å jobbe med, og de har allerede blitt vår tredje største leverandør, sier Johnsen. – Et slikt produkt kan typisk være en døråpner til andre prosjekter, legger han til. Av produktene nevner han spesielt en kategori kalt «heat pipe». Dette er vifteløse kjølemoduler som leder varme ut til kjøleribber via rør som gjerne kan inneholde væske. I følge produsenten har rørene høy termisk ledeevne som gjør at varmetransporten går svært raskt.

MEMS-klokke

Godt navn på programmeringsenheten til SiTime, for det er nettopp det det er: Programmering av klokkefrekvens.

En annen leverandør som EC Partner skal starte salget med nå, er amerikanske SiTime. Bedriften startet i 2005 i Silicon Valley og begynte med hva vi kan kalle misjonsvirksomhet for å fremme MEMS-baserte klokker som alternativ til krystall. I starten var de muligens mer ustabile, men i dag fremstår de som svært stabile. – De er like gode som ovnskontrollerte krystalloscillatorer nå, og på mange måter bedre. Blant annet fordi de tåler mer vibrasjon enn krystaller – siden massen er mindre – og de kan dessuten programmeres til den frekvensen kunden vil ha, forklarer Johnsen. – Det har vært mye papirarbeid og godkjenninger i denne prosessen, men nå i januar begynner salgsarbeidet for fullt, sier han.

Hybridkondensator varer lenger

Så må vi nevne kondensatorer. En av de større leverandørene på linjekortet til EC Partner, Nippon Chemi-Con, har utviklet en overflatemonterbar, polymer-aluminium-hybridkondensator. Serien heter HXU og Johnsen forklarer: – Hybrid i denne sammenheng betyr at elektrolyttvæsken er delvis erstattet med en spesiell polymerstruktur som gjør at væsken beholdes lenger. De har en ekstrem lav indremotstand og er virkelig små – samtidig som de kan erstatte fire «vanlige» kondensatorer på grunn av mye høyere rippeltålighet. Når vi legger til en mer solid base der produsenten har blandet harpiks med gummi, får man en komponent som tåler vibrasjoner i størrelsen 40G, mot normalen på 30G.

Vært tøffe tak

For bedriften EC Partner har det vært noen tøffe tak, spesielt i 2017. – Da måtte vi sette i gang en rekke tiltak for å snu en dårlig trend, sier Johnsen. Og da vi snakket med ham i slutten av desember, kunne han slå fast at 2021 viste full effekt av disse tiltakene. – Det blir bra i år, og ikke bare det, vi har en høyere ordrereserve for de tre første kvartalene i 2022 enn omsetningen i år, sa han.

– Nå trenger vi faktisk en selger til. Vi har vel funnet ut at det er grenser for hvor mange lange dager man tåler å jobbe, avslutter han.

Powered by Labrador CMS