5G

5G fortsetter å vokse raskere enn noen tidligere mobilgenerasjon

Prognosen for fast trådløs tilgang økte og er nå estimert til å toppe 300 millioner tilkoblinger innen seks år, skriver Ericsson i sin Ericsson Mobility Report for november.

Publisert Sist oppdatert

Globale 5G-abonnementer er fortsatt på vei til å toppe én milliard innen utgangen av dette året, og fem milliarder innen utgangen av 2028, til tross for nåværende og pågående økonomiske utfordringer i mange deler av verden. November 2022-utgaven av Ericsson Mobility Report anslår også at globale faste trådløse aksessforbindelser (FWA) til å vokse raskere enn tidligere forventet.

FWA, det trådløse alternativet til kabelbasert bredbåndstilkobling for hjem og bedrifter – er et av de store tidlige 5G-bruksområdene, spesielt i regioner med ubetjente eller underbetjente bredbåndsmarkeder.

Delvis drevet av akselererte FWA-planer i India og forventet vekst i andre fremvoksende markeder, anslås FWA å vokse med 19 prosent fra år til år gjennom 2022-28, og toppe med 300 millioner forbindelser innen utgangen av 2028.

Mer enn tre fjerdedeler av leverandører av kommunikasjonstjenester (CSP) som er undersøkt i mer enn 100 land, tilbyr for tiden FWA-tjenester. Nesten en tredjedel av CSP-er tilbyr FWA over 5G, sammenlignet med en femtedel for ett år siden. Nesten 40 prosent av de nye 5G FWA-lanseringene de siste 12 månedene har vært i nye markeder

For ren 5G ble det lagt til rundt 110 millioner abonnementer globalt mellom juli og september 2022, noe som bringer totalen til rundt 870 millioner. Som spådd i tidligere rapporter, forventes 5G fortsatt å nå én milliard abonnementer innen utgangen av dette året – to år raskere enn 4G gjorde, etter lansering.

Statistikken forsterker 5G som den raskest skalerende mobiltilkoblingsgenerasjonen. Nøkkeldrivere inkluderer rettidig tilgjengelighet av enheter fra flere leverandører, med priser som faller raskere enn for 4G, og Kinas store tidlige 5G-distribusjoner.

Nord-Amerika og Nordøst-Asia fortsetter å se sterk 5G-vekst, med 5G-abonnementpenetrasjon i regionene som forventes å nå rundt 35 prosent innen utgangen av 2022.

Globalt har nesten 230 CSP-er lansert 5G-tjenester til dags dato, med mer enn 700 5G-smarttelefonmodeller annonsert eller lansert kommersielt.

Ved utgangen av 2028 er det anslått fem milliarder 5G-abonnementer globalt, som utgjør 55 prosent av alle abonnementer. I samme tidsramme anslås 5G-befolkningsdekningen å nå 85 prosent, mens 5G-nettverk forventes å bære rundt 70 prosent av mobiltrafikken og stå for all ny trafikkvekst.

Antall globale 4G-abonnementer fortsetter også å stige, og vokser med rundt 41 millioner mellom juli og september 2022. Globale 4G-abonnementer forventes å nå en topp på rundt 5,2 milliarder rundt slutten av dette året.

Samlet mobilabonnement forventes å toppe 8,4 milliarder innen utgangen av 2022, og 9,2 milliarder innen utgangen av 2028. De fleste abonnementene er knyttet til smarttelefoner. Ved utgangen av 2022 anslås det 6,6 milliarder smarttelefonabonnementer, som utgjør om lag 79 prosent av alle mobiltelefonabonnementer

Den siste rapporten fremhever også viktigheten av å redusere miljøpåvirkningen. Telekommunikasjonssektoren har en nøkkelrolle å spille for å nå globale bærekraftsmål, både ved å redusere sine egne utslipp og gjennom sitt potensial til å redusere karbonutslipp på tvers av andre bransjer.

For å redusere miljøpåvirkningen må den økende datatrafikken administreres med smart nettverksmodernisering kombinert med en balansert tilnærming til nettverksytelse.

Les hele rapporten her: November 2022 Ericsson Mobility Report.

Powered by Labrador CMS