Skal bygge nordisk katodefabrikk for å dekke eget behov

Med egen produksjon på 10.000 tonn katodemateriale i 2024 vil norske Freyr kunne dekke eget behov for sin battericellefabrikk i Mo i Rana. Året etter skal produksjonen være på minst 30 000 tonn. Fabrikken skal bygges i et joint venture med taiwanske Aleees.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

På å et foreløpig ikke bestemt sted i Norden skal den norske battericelleprodusenten Freyr bygge et anlegg for produksjon av katodemateriale til litium-ion-batterier av typen litiumjernfosfat (LFP). Det sier selskapet i en pressemelding.

Når fabrikken står ferdig, vil den være den største fabrikken i sitt slag utenfor Kina, hevder Freyr.

Tom Einar Jensen, CEO i Freyr.

– Avtalen med Aleees, som krever bygging av det første LFP-katodeanlegget i gigaskala utenfor fastlands-Kina, er nok et viktig skritt på vår reise for å lokalisere og avkarbonisere battericelleproduksjon og deres forsyningskjeder i Norden, sa Tom Einar Jensen, administrerende direktør i FREYR. – FREYR og Aleees har til hensikt å etablere anlegget som en del av en bredere, lokalbasert forsyningskjedestrategi som vil utnytte overfloden av kostnadsfordelt, fornybar energi i Norden og den økende tilgjengeligheten av råvarer produsert i regionen. Vi vil undersøke et begrenset antall egnede lokasjoner i Norden i løpet av de neste månedene.

Anlegget bygges i et joint venture-prosjekt med taiwanske Aleees som etter 17 år i bransjen kaller seg verdens ledende leverandør av katodemateriale til LFP-batterier. Fabrikken blir bygget etter Aleees’ standardtegninger.

Aleees hjemmearena er Taiwan og et alternativ for Freyr ville vært å kjøpe katodematerialer laget der. Men det ville kostet 50.000 tonn mer i årlige karbondioksidutslipp, ifølge undersøkelser Freyr har gjort.

Blant Aleees eksisterende kunder finner vi Freyrs partner 24M. Freyr skal bygge battericeller etter et design fra 24M kalt Semisolid, som skal kjennetegnes ved å være billig å produsere og ha høy volumetrisk energitetthet.

Freyr har så langt planlagt en kapasitet på 43 GWh innen 2025 og 83 GWh innen 2028. Selskapet bygger battericellefabrikker i Norge, USA og Finland.

Powered by Labrador CMS